Falošné proroctvá "Baby Vangy"

05.01.2023 13:51

 

Hoci už 26 rokov nežije, na začiatku každého roka mnoho ľudí čaká na jej predpovede. Proroctvá mystičky Baby Vangy totiž siahajú až do roku 5079, kedy podľa nej zanikne svet, aký dnes poznáme. Aj keď sa väčšina z jej proroctiev ani len trochu neblížila k skutočnosti, kult okolo jej osobnosti bol taký silný, že žije aj roky po jej smrti. Bola Baba Vanga svätica či podvodníčka? Toto je jej príbeh. 

 

Legenda o tornáde

Vanga, prezývaná „Nostradamus z Balkánu“, tvrdila, že dar predvídavosti sa u nej vyvinula potom, čo bola blízko smrti. Vangeliya Pandeva Gushterová sa narodila predčasne v roku 1911 v dnešnom Macedónsku. Prežila zdravotné ťažkosti, chudobu, stratu matky aj traumu, keď videla svojho otca odísť do vojny. Napriek tomu bola Vanga bežným dieťaťom, ktorého obľúbenou činnosťou bola hra na doktorku. Ako sedemročná sa dočkala príchodu otca z frontu, ktorý sa druhýkrát oženil a Vangu si opäť zobral k sebe.

Chvíľka rodinnej pohody sa pominula, keď mala dvanásť rokov. Hovorí sa, že sa hrala so svojimi bratrancami vonku, keď sa priblížila obrovská búrka. Dedinu náhle zasiahlo tornádo, ktoré vymrštilo Vangu do vzduchu a odhodilo ju na neďaleké pole. Keď ju rodina našla, mala v očiach veľké množstvo prachu a špiny. Kvôli chudobe si nemohla dovoliť potrebnú operáciu, a tak pomaly prichádzala o zrak. Podľa jej slov síce prišla o fyzický zrak, no získala ten duchovný. V tom čase začala mať vidiny, zvláštne sny a vízie o budúcnosti. Jej sláva desaťročia rástla a rozšírila sa do celého sveta. Dnes sa nájde len málo ľudí, ktorí nikdy nepočuli o Babe Vange.

Pútnici z celého sveta

Len rok pred jej smrťou Vangu navštívil redaktor New York Times, ktorý chcel o nej zistiť viac. Podarilo sa mu vypátrať, že v mladosti táto mystička radila členom bulharskej kráľovskej rodiny a v komunistickej ére za ňou zase pravidelne cestovali vládnuce elity, ktoré si chodili po rady do malej bulharskej dedinky, kde sa v minulosti prisťahovala spolu s manželom Dimitrom. Novinári v Sofii zase tvrdili, že po nápady a rady si k Vange chodil aj sovietsky vodca Leonid Brežnev, a to údajne pravidelne až do svojej smrti v roku 1982.

 

V dedine, kde žila Vanga, bolo asi len tucet skromných domov. V strede stála jediná pozoruhodná stavba, pravoslávny kostol, ktorý postavili z príspevkov pútnikov, ktorí prišli Vangu navštíviť. „Hoci je kostol otvorený len od októbra, nástenné maľby vo vnútri už museli reštaurovať, pretože boli miliónkrát pobozkané,“ spomínal novinár New York Times, ktorý v roku 1995 s Vangou robil rozhovor.

 

V dedine stretol desiatky pútnikov, ktorí si prišli po radu aj z ďalekého Japonska či Spojených štátov. „Niekoľkí boli prijatí do malého domu, kde Vanga žije, ale väčšina sa musela uspokojiť len s letmým pohľadom na ňu, keď nakrátko vyšla von. Kráčala váhavo, dlhé sivé vlasy jej splývali po pleciach. Dav stíchol, ale ona neurobila žiadne gesto, aby uznala jeho prítomnosť,“ spomínal na ten moment.

Svätica či podvodníčka?

Mnohí sa prišli poradiť o svojich chorých či nezvestných členoch rodiny. „Prišla som sem už raz, pred mnohými rokmi, a všetko, čo mi predpovedala, sa splnilo," povedala jedna žena novinárovi New York Times. „Povedala mi, že choroba mojej matky sa nedá vyliečiť, a mala pravdu. Povedala, že môjho synovca zavraždili a telo sme našli presne tam, kde nám povedala, aby sme sa pozreli. Absolútne verím všetkému, čo hovorí. Zbožňujem ju. Ona je svätá,“ vysvetlila s nadšením.

 

Zatiaľ čo zahraniční návštevníci boli jej veľkými fanúšikmi, domáci jej neverili ani slovo. „Len sa na teba pozrie, spýta sa ťa, čo sa deje, a potom opakuje frázy, ktoré si zapamätala. Veľa z toho, čo robí, je pre peniaze. A spôsob, akým rozpráva, je vulgárny. Používa slová, ktoré by nemala používať žiadna žena, najmä nie zbožná,“ prezradila pre New York Times obyvateľka neďalekých Petric. Ani takéto pochybnosti však evidentne nemali na jej obdivovateľov žiaden vplyv.

 

Baba Vanga dosiahla medzinárodnú slávu štyri roky po svojej smrti, keď sa v roku 2000 potopila ruská jadrová ponorka Kursk. Údajne už v roku 1980 predpovedala, že Kursk bude zaplavený, ale v tom čase sa verilo, že hovorila o ruskom mesto Kursk.

Azda tým najslávnejším výrokom bola údajná hrozba, že Ameriku zasiahnu dva „oceľové vtáky“ a bude tiecť krv nevinných, čo si neskôr ľudia spojili s teroristickým útokom z 11. septembra. Aj keď vraj správne predpovedala, že 44. prezidentom Spojených štátov bude Afroameričan, zároveň uviedla, že bude „posledným prezidentom USA“.

 

Predpovedala jadrovú vojnu aj úžasný liek

 

Predpovedala tiež jadrovú vojnu medzi rokmi 2010 a 2016, ktorá podľa nej mala viesť k rozpadu Európy. Medzi tie pozitívnejšie predikcie patrí to, že sme v roku 2021 mali vynájsť liek na rakovinu a medzi rokmi 2025 až 2028 by už viac nemal na svete existovať hladomor. Keďže však svoje predpovede nespisovala, podľa kritikov je ľahké "našiť" jej slová na čokoľvek veľkého, čo sa stane.

Nech už nás v budúcnosti čaká čokoľvek, pravdou je, že "Nostradamus Balkánu" je aj po 26 rokoch od svojej smrti na titulkách novín po celom svete. Na začiatku každého nového roka fanúšikovia Baby Vangy čakajú na jej nové predpovede, aj keď si nakoniec prečítajú len falošné proroctvá, ktoré sú pravdepodobne len zbožným prianím niektorých ľudí.