Innsbrucký biskup konštatoval exkomunikáciu predsedkyne Wir sind Kirche

24.05.2014 23:05

P:3, 23. 05. 2014 10:03, ZAH

Innsbruck 23. mája (TK KBS) Innsbrucký biskup Manfred Scheuer konštatoval, že manželia Gerd Heizer a Martha Heizerová, predsedkyňa platformy Wir sind Kirche, sa vylúčili zo spoločenstva Cirkvi. Taký je výsledok cirkevno-právneho procesu ohľadom “súkromných slávení Eucharistie bez kňaza”, o ktorých sa verejnosť dozvedela v septembri 2011 prostredníctvom vysielania televízie ORF. V stanovisku zverejnenom vo štvrtok 22. mája vyjadril biskup Scheuer poľutovanie nad tým, že Heizerovci neprejavili nijaký náznak možnej zmeny zmýšľania. Poznamenal tiež, že do desatich dní môžu požiadať o zmenu alebo zrušenie tohto rozhodnutia. 

Podľa stanoviska, ktoré zverejnila Martha Heizerová, dekrét neprijíma a proces ani rozhodnutie neakceptuje. 

Vo svojom vyjadrení poukázal biskup Scheuer na to, že zverejnením správy o “súkromných sláveniach svätých omší bez kňaza” vznikla situácia, v ktorej ako innsbrucký biskup musel podniknúť cirkevno-právne kroky. K celému procesu biskup povedal: “Pokladám to za porážku, že sa nám nepodarilo manželov Heizerových pohnúť k zmene zmýšľania a zabrániť tak dôsledkom. Konštatovanie vylúčenia sa zo spoločenstva Cirkvi (tzv. seba-exkomunikácia) nie je žiadnou výhrou, ale naopak, je vždy porážkou pre Cirkev. S veľkou ľútosťou konštatujem, že do tejto chvíle neprišlo k nijakej zmene zmýšľania daných osôb.” Manželia podľa neho vedeli “akú situáciu spôsobia” a akú reakciu ich konanie zo strany Cirkvi vyvolá. 
“Keďže je Eucharistia vo svojej podstate slávením celej Cirkvi, nemôže existovať nič ako “privátne Eucharistické slávenie”. Kritériom pre Eucharistické slávenie nemôže byť len subjektívna vôľa daných osôb alebo ich duševné rozpoloženie. Cirkev neustále tvrdí, že pri Eucharistickom slávení v osobe kňaza na základe jeho vysviacky zostáva Cirkev prítomná.”- dodal na vysvetlenie.

Biskup Scheuer už v roku 2011 povedal, že pri tzv. “privátnom slávení Eucharistie” dochádza k závažnému porušeniu cirkevného práva. Keďže daná vec spadá medzi tzv. “graviora delicta” - závažné delikty, musela byť ohlásená aj vatikánskej Kongregácii pre náuku viery, čo po ukončení cirkevno-právneho predbežného skúmania biskup aj urobil. 

Manželia Heizerovci vo svojom stanovisku, ktoré uverejnili na webovej stránke platformy Wir sind Kirche povedali, že mimosúdny proces ani jeho výsledok neakceptujú. Je podľa nich len ďalšou príčinou na to, aby sa s ešte väčšou silou zasadzovali za reformu Katolíckej cirkvi. 

Viedenský kardinál Schönborn vyjadril podporu biskupovi Scheuerovi: “Ak niekto pre našu Cirkev v tak zásadnej veci akou je Eucharistia chce ísť inou cestou, než akou ide naša viera, a navyše to aj propaguje, je to preňho rozhodný krok mimo spoločenstva Cirkvi,” povedal kardinál pre rakúsku spravodajskú agentúru Kathpress a zdôraznil, že pre manželov Heizerovcov sú dvere pre návrat stále otvorené.

Martha Heizerová bola zvolená za predsedkyňu platformy Wir sind Kirche 5. apríla 2014. Penzionovaná učiteľka náboženstva zároveň od roku 2012 vedie “medzinárodné hnutie My sme Cirkev” (IMWAC). Hnutie je okrem iného známe kritikou pápeža sv. Jána Pavla II. kvôli apoštolskému listu Ordinatio Sacerdotalis, v ktorom pápež zdôvodnil, prečo Cirkev za kňazov vysviaca len mužov. 

 

www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20140523013