Kontroverný rakúsky teológ: Fr.Bernard Harring SJ a jeho vyhlásenia o sterilizácii, antikoncepcii, potratoch...

02.06.2014 12:39

https://ecx.images-amazon.com/images/I/514TUHD0apL._SY344_BO1,204,203,200_.jpg

Fr.Bernard Haring SJ

Fr . Bernard Haring je naozaj dobre známy , ale nie je nič nové o jeho polemikách . V neskorých päťdesiatych rokov , vydal "Zákon Kristov" , štúdium tri hlasitosti morálnej teológie .

To mu získalo veľkú prestíž . Avšak , s kontroverzie o Tabletkách na začiatku šesťdesiatych rokov , sa veci začali meniť . Od skončenia Druhého vatikánskeho koncilu v roku 1965 , dopredu smerujúc vyzýval Cirkev k prijatiu antikoncepcie a spôsob učenia .

Medzi Haringých podporovateľov bol Američan a jeho bývalý študent - Fr . Charles Curran . Spoločne zorganizovali povstanie západoeurópskych a severoamerických teológov v roku 1968 , kedy Pavol VI zamietnutol antikoncepciu v "Humanae Vitae" .

Rovnako ako Curran , Haring rozšíril svoj ​​nesúhlas do iných oblastí morálnej teológie . On sa odkazuje na ne ako možných interpretácií pápežského učenia . Tak v roku 1973 knihu , lekárskej etiky , hájil sterilizácia , umelé oplodnenie a antikoncepciu ako možný prostriedok " zodpovedného rodičovstva. " Na potrat a znásilnenia , uviedol " stanovisko " pozície tat " pred 25 až 40 dňom , embryo nemožno považovať za ľudskú bytosť . "


www.theinterim.com/issues/religion/roman-catholic-theologian-rebuffed/