Otvorený list o.Michala Lajcha bratovi Šavlovi (o.Karol Lovaš)

08.02.2015 20:13

Michal Lajcha  https://img.cas.sk/img/4/gallery/2175638_knaz-karol-lovas.jpg?hash=4c57ea531b0aaae4fb80929633dfa708

 

d:  Karol Lovaš: Brat, milujem ťa. Aleluja! https://www.aktuality.sk/clanok/268549/brat-milujem-ta-aleluja/ Brat Šavol, napísal si: „Kto nie je s nami, je proti Bohu!“ Ale:  Kto je proti rodine, je proti Bohu! Pripadá vám v poriadku, že článok katolického kňaza o referende má na svojej stránke LGBTI komunita? https://www.facebook.com/somprotiazr?fref=ts

  1. Ďalej píšeš:„...symbolom zrady Krista, Boha a symbolom pohoršenia. Vieš, že to isté hovorili farizeji o Kristovi? Že je zradou Boha a symbolom pohoršenia. Evanjelium musí bolieť. Ak nebolí, nie sme autentickí. Ďakujem za tvoje rany. A žehnám ti za ne! Tak by to urobil Ježiš. Jedine tak je to evanjeliové.“ To isté môžem aj ja napísať o tebe, s výnimkou vďaky a žehnania. Totiž nebudem hrať divadlo, keď mám na teba nervy pre zlo, ktoré si spôsobil. Keď sa už porovnávaš s Kristom (sebavedomie ti nechýba), tak aj ja mám jedno prirovnanie: Krista ukrižovali vlastní! Článok katolíckeho kňaza vyznel ako ukrižovanie Aliancie za rodinu. Keď sa už zrovnávaš s Kristom, že aj on bol symbolom pohoršenia, dopovedz aj v čom si symbolom pohoršenia: v bojkotovaní Aliancie za rodinu a v postavení sa do čela nepriateľského tábora, ktorý bojuje proti tradičnej rodine.
  2. Citátov pápeža a Magistéria Cirkvi, kde sa vyjadruje k ochrane rodiny by našiel kvantum aj laik.
  3. "Vyjadrujeme svoju podporu referendu o ochrane rodiny. Obraciame sa na veriacich i na všetkých ľudí dobrej vôle, aby vo februári aktívne využili svoje hlasovacie právo a pozitívne sa vyjadrili k predkladaným otázkam. Vyjadrujeme svoje presvedčenie, že podpora rodiny a manželstva má byť stredobodom života našej spoločnosti." Konferencia biskupov Slovenska. Upozorňovať na pastiersky list KBS snáď nemusím. Viem, že pôsobíš mimo SR, ale si Slovák a na aktuality.sk píšeš po slovensky a pre Slovákov! Apropo stanovisko národnej partikulárnej Cirkvi, by si ako kňaz mohol, resp. mal akceptovať.
  4. Čo robí kresťana kresťanom a veriaceho veriacim? Nie je jeden z atribútov, že je za prirodzenú rodinu ako o tom učí Cirkev a Biblia?
  5. O tom, či je potreba referenda imaginárna alebo reálna sa dočítate v článku ThLic. Mareka Iskru https://modlitba.sk/?p=7102 ako aj ThLic. Romana Seka na https://modlitba.sk/?p=7095, odporucam aj https://modlitba.sk/?p=7091
  6. Lovaš si asi myslí, že Lajčák nás bude upozornovať že ide presadzovat genderizmus a LGBT. Bude písať Lovašovi, že sa chystá útočiť na rodinu, nech napíše článok na aktuality.sk?
  7. Populizmus                                                                                                                                                                                         „Milujem ťa brat aleluja“ a pritom viem, že si mal na mňa nervy. Môže to byť úprimné? Ak je to pravda, prečo som nemohol diskutovať na tvojom fb-profile a prečo si napísal článok na aktuality.sk, keď ja som ťa "očiernil" iba na fb-nástenke? Moje príspevky boli v diskusii (dialógu) vymazané a tvoje tam ponechané. „Inteligentný“ spôsob na znemožnenie názorového oponenta.
  8. Kňazstvo ako priorita                                                                                                                                                                             Šiestym rokom kňazstva vnímam (aj z vlastnej skúsenosti), že keď koníček prerastie kňazstvo, trpí tým viac vecí- sám kňaz, veriaci, aj reputácia kňaza ako reprezentatna cirkvi. Típkovia sme všeliakí, ale nie je asi kóšer, ak je niekto viac cyklista ako kňaz, viac športovec ako kňaz, viac fotograf ako kňaz, viac staviteľ ako kňaz, viac, webmaster ako kňaz, viac novinár ako kňaz.
  9. Prečo kňaz referendum odmieta?                                                                                                                                                                  Ja ani mnohí moji známi stále nemáme odpoveď na otázku, prečo Šavol referendum odmieta. Tvrdíš, že je zbytočné, z čoho vyplýva, že si nečítal Iskrov článok "Drahý priateľ prirodzenej rodiny", ktorý som ti poslal.  "Prvý budeš ochranovať tradičnú rodinu, ak preto vznikne potreba" - ale podľa toho, čomu p. Lajčák otvára dvere a podla toho, čo sa deje v zahraničí a čo sa na nás valí z EU, mám skôr dojem, že referendum je v hodine dvanástej. Alebo si myslíš, že niekto z našej vlády alebo parlamentu ťa bude upozornovať, "už ideme zaútočiť na tradičnú rodinu, keby ste náhodou chceli napísať obranu na aktuality.sk?" Prirovania „zbytočný humbuk“, „ísť s kalašnikovom na sliepku“ alebo „s hasiacim autom hasiť kahanec“ sú impozantné, ale odkedy tieto veci sledujem a bojujem za záchranu rodiny a úspešnosť referenda, ani raz mi to neprišlo ako neadekvátne. Vraj referendum je posledný žolík, eso, ktoré sme si nemali minúť, lebo o pár rokov sa tu zvedie reálny boj o tradičnú rodinu a ľudia už nám na referendum neprídu. Keď tu budeme mať stav ako vo Francúzsku,  ani nebude možné takéto referendum  vyhlásiť. Ak tvrdíš, ze referendum je zbytočné, kladiem si otázku nakoľko si zorientovaný v danej problematike. Tento problém riešim sem-tam pri požehnávaní domov spomínaným mailom. Ale presviedčať kňaza …
  10. Mýlenie veriacich – nezvládnutie poslania kňaza                                                                                                                                             Ak by si aj tvoja hlava vyhodnotila, že na referendum nepôjde, prečo tým mýliť veriacich? O tom či je niekto horší veriaci, keď nepôjde - áno som presvedčený že sa zachová nemorálne a nie podľa evanjeliových hodnôt. Je to podstatná otázka, kľúčová, taká, ktorá robí  kresťana kresťanom. Potom si môžem povedať: "To som akože horší veriaci za to, že kradnem?“ Som horší veriaci za to, že som neverný? ..."

Je bolestivé presviedčať kňaza - populistu, publicistu žurnalistu, že naše poslanie je rodinu chrániť.

Jeden môj farník sa vyjadril, že brúsiš klince Kristovi na kríž, ukrižovávaš Krista článkami kompromitujúcimi Alianciu za rodinu..

Ked máš názor, že refendum je zbytočné – nebolo by lepšie vybrať sa na Alianciu, keď sa ohlásil pred rokom zber podpisov? Lenže novinár potrebuje o niečom písať a niečo negovať a popierať a byť za každú cenu zaujímavý. Buď radšej kňaz-novinár a nie novinár-kňaz.

Aliancia za rodinu sú aj otcovia, manželia, ktorí obetujú svoj čas aj peniaze (!!!) aby robili to, čo je úloha (aj) nás kňazov (chrániť hodnoty). A namiesto podpory sa dočkali rany pod pás od katolíckeho kňaza.

Keby aj hneď vznikla k parlamentným voľbám 2016 z AZR nová strana, stále to nie je dôvod na referendum neísť. Apropo konečne nebudem musieť voliť „menšie zlo.“ Trápne, že zrovna "duchovný" neverí v dobro človeka, neverí, že človek môže myslieť niečo aj nezištne. Napĺňa sa tu ono ´podľa seba, súdim teba´? To by ale s "pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou" znamenalo, že si karierista, ktorý rozmýšľa v intenciách "tohto sveta" a už ani nechápe, že niekto môže v spoločnosti niečo robiť bez politických ambícií.

Naozaj si myslíš, že tam, kde kňaz horlí za referendum, "politika sedí na sedese a je z nej zlaté tela"?

Ja hlásam, že toto nie je o politike! To je o Božom pláne s rodinou a o hodnotách, ktoré má Cirkev, kňaz, kresťanstvo chrániť. („Vy ste soľ zeme“. Konzervovať je jedna z funkcií soli.)

Na fb si sa vyjadril: „Som snáď ja Boh, keď do mňa vkladáte také  nádeje alebo obavy z prípadného nevydareného referenda?“  Katolíckemu kňazovi treba vysvetľovať, že tak elementárne základy, že Boh nám dáva slobodu a pôsobí cez ľudí a v nás ľuďoch? „Boh môže“ napísal si. Veď môže, ale keď jeho kňaz skompromituje AZR….mohol aj na krížovej ceste a ukrižovali ho.

Urobiť najšpinavšiu „službu“, horšiu ako markíza a ešte napísať „majte vieru a keby ste mali vieru, Boh môže“ hraničí so stratou súdnosti.

Kľúčové  je, že reprezentuješ istú ustanovizeň (vlastne my-kňazi) a tak je zodpovednost väčšia. Veď si „alter Christus“, aspoň tak nás to učili, tak prečo sa vyjadruješ, že "čo sa podľa mňa riadite“ – veď si pastier! Hovorí ti niečo dokument Magistéria Cirkvi Kňaz – pastier a vodca farského spoločenstva?

Na akuality.sk sa často venuješ aj papežovi Františkovi a s obľubou ho cituješ. Komplexnejšie videnie by bolo veľmi žiadúce. Bibliu a slová pápeža cituješ ako sektári – podľa toho, čo sa práve hodí. Citáty pápeža a odvolávky na Bibliu používaš tuším na podloženie svojich názorov. „Kňazskejšie“ by však bolo svoje články upravovať podľa pápeža a Biblie. Keď nie to, aspoň si držať jeden prístup. Keby si tak napísal na aktuality.sk čo hovoril na tému adopcii homopármi pápež František na Filipínach? Alebo keby si napísal úžasný článok, ktorý by ti „ovečky“ lajkovali, o tom ako sa pápež vyjadril k „´lacnému´ prieskumu verejnej mienky“ a k „nemorálnej hre so slovenským voličom“ ?

Istý hlboko veriaci človek so „sedliackym rozumom“ sa na tvoju adresu vyjadril, že ´ostuda´ je aj priznať sa k tebe a nie ešte ťa obhajovať. - to len aby si mal aj feed back, lebo my kňazi sme v nebezpečenstve, že sa obklopíme iba ľuďmi, ktorí budú s nami súhlasiť. To nemusia byť len "prvoľavicoví katolíci", to môžu byť aj "iné kalibre".

Sledujúc tvoje riadky (v prípade potreby budeš v prvom rade boja za rodinu) mám podozrenie, že trpíš veľmi vážnou dezintegritou osobnosti.

Vážený čitateľ (veriaci aj neveriaci), zajtrajšie referendum je realita, aj napriek tomu, že je „drahé a zbytočné“, BUDE! Neušetríš svojím hlasom 1,2 eura v štátnej pokladnici, nebude lacnejšie, ak neprídeš. Nenechaj sa pomýliť mojím kolegom a podpor zajtra hodnoty a slobodu v našej krajine!

Michal Lajcha, tiež katolícky kňaz